Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Äntligen sportlov!

Äntligen sportlov!

Så här i sportlovstider är det många familjer som passar på att resa utomlands eller till våra egna svenska fjäll. Den klassiska sportstugan är ofta inredd med gamla gulnade trämöbler och på väggarna sitter träpaneler om möjligt ännu gulare än möbler och golv.Detta kan väl möjligen ses som ”klassiskt” men den gulnande inredningen känns kanske inte alltid så spännande eller modern. Ofta eldas det också friskt i braskaminer och öppna spisar vilket gör att tak och väggar har fått en charmig lite sotig patina.

Känner ni igen Er i beskrivningen och längtar kanske efter en piggare upplevelse nästa gång det är dags för skidsemester? I så fall kommer här tips på relativt enkla åtgärder som de allra flesta klara av själva.

Tvätt

Idag finns det fantastiska rengöringsmedel som faktiskt tar bort den gula tonen på paneler och tak. Både smuts och lignin försvinner lätt och ytan är färdig för lasyr, lack eller färg.

Ska man täckmåla räcker det oftast med ett enklare rengöringsmedel. Idag finns det varianter både på sprayflaska eller som wipes. Att hålla på med målartvätt som ska eftersköljas vid inomhusarbeten är idag inte nödvändigt.

Behandling

En ny eller korrekt rengjord träpanel kan behandlas i stort sett hur som helst. Vill man behålla träkänslan funkar en lasyr perfekt. Man får ett nytt utseende i valfri kulör samtidigt som träet skyddas.

Väljer man att täckmåla sina möbler, tak eller panel så tänk gärna lite långsiktigt och välj tidlösa kulörer. Den lilla sportstugan ska ju inte kännas hopplöst omodern efter bara ett par år.

Se som sagt till att underlaget är väl rengjort innan målningen påbörjas. Ska man måla på virke som innehåller mycket kvistar bör man förbehandla med antingen en kvist eller någon annan typ av förseglande grundfärg. Väljer man vanlig kvistlack ska sen hela ytan innan täckmålningen strykas med minst ett lager grundfärg avsett för snickerier.

Luktar det lite konstigt i fjällstugan?

Gamla elradiatorer släpper ofta ifrån sig en speciell lukt och i kombination med gammalt trä och obefintlig ventilation så blir det lätt en avvikande lukt som man kanske helst vill undvika.

Uppgradera gärna med nya oljefyllda radiatorer, fräscha upp väggar och tak och montera in någon form av enkel ventilation. I längden kommer både ekonomi och trivsel att må väldigt mycket bättre!

Happy skiing!