Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Skarpt läge

Är du förtvivlad över att du kämpat och maskerat, tillsynes noggrant, och ändå får diffusa kanter då du målat linjer och avvikande kulörer? Det beror på att tejpen aldrig kan hålla riktigt tätt mot underlaget och att färgen då kryper in under maskeringstejpen.
 

Men det finns ett målarknep som ger ett superproffsigt uttryck och uteslutande ger ett toppenresultat och skarpa kanter mellan två olika kulörer. I korta ordalag handlar det om att försegla tejpen genom att sparmåla med underlagsfärgen.

Så här:
En bra maskeringstejp, som är anpassad efter underlaget den ska sitta på, t.ex. målad väg, tapet etc., är såklart a och o för att denna målning ska bli snygg och inte förstöra underlaget.

  1. Mät ut var på väggen skiljelinjen mellan de kulörerna ska vara. Om du har ett laserpass underlättar det eftersom du då kan tejpa direkt utmed laserlinjen. Om inte, mät ut och markera med jämna mellanrum. Använd sedan ett vattenpass för att dra linje mellan markeringarna. Tejpa därefter utmed linjen.
  2. Sparmåla med den kulör som väggen har, dvs. underlagsfärgen. Är väggen t.ex. vit  från början är det vit färg du sparmålar med. Måla med pensel till hälften över tejpen och en liten bit in på väggen. Låt sedan färgen torka.
  3. Måla nu med den avvikande kulören. Måla över där du sparmålat och vidare hela det fält du vill ha i ny kulör. Tack vare den sparmålade (i det här fallet vita) färgen, har det bildats en kant vid tejplinjen som gör att den nya avvikande kulören inte rinner under tejpen. På så sätt blir kanten knivskarp.

Sparmålar gör man också i andra sammanhang. Det betyder att man stryker med pensel eller liten roller i rummets hörn, utmed lister och uppemot taket. För genom att ”spara ut” färgen på dessa ställen blir det enklare och snyggare när man sedan stryker med stora rollern på de stora väggytorna.

Lycka till!