Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Den torra sanningen

Den torra sanningen

Så här års är luften både utom- och inomhus oftast torrare än vanligt. Radiatorerna jobbar på max och inomhusluften är förvisso torr och skön men de gröna växterna har det jobbigt med värmen och vi människor upplever ofta att både hud och ögon lätt blir irriterade.

Då vi lever i ett under stundom väldigt kallt land så är det svårt att göra något åt själva grundproblemet, nämligen att vi måste ösa på med olika värmekällor för att våra hem ska gå att bo i, men det finns faktiskt enkla åtgärder för att underlätta situationen.

Växter

Vattna inomhusväxterna ofta. Under höst och vår klarar sig många krukväxter med en slurk vatten en eller två gånger i veckan. Under den varma och ljusa sommaren är det självklart att de måste ha vatten oftare och på vintern när växterna står och svettas nära varma element så vill de också ha mer vatten än vad man kanske kan tro. Många växter mår också bra av att få sig en liten dusch antingen med en sprayflaska eller i duschen i badrummet. Duschandet har också den positiva effekten att den höjer luftfuktigheten inomhus. När vattnet dunstar från bladen blir den extremt torra luften fuktigare och inomhusluften upplevs som betydligt behagligare att vistas i.

Luftfuktare

De flesta känner till att det idag finns många smarta avfuktare som kan hjälpa till att sänka luftfuktigheten i källare eller andra onormalt fuktiga utrymmen i bostaden. Men det händer ju som sagt att man ibland istället vill höja luftfuktigheten. Då får man kika på andra sidan hyllan i byggvaruhandeln och plocka fram en luftfuktare istället. Dessa maskiner ser till att hålla luftfuktigheten på en nivå runt 40% vilket både växter, djur och människor mår bra av. Börjar fukthalten överstiga 60% ska man vara på sin vakt. Vid 19 plusgrader och en luftfuktighet på över 70% börjar det nämligen bildas mögel. Och det var ju inte riktigt det man var ute efter.

För oss människor är också den enkla sanningen att vi både under sommar och vinter behöver dricka extra mycket vatten. Med rätt vätskebalans i kroppen både mår vi bättre, blir piggare och kan prestera både på jobb och med träning.